НАПОЛЕОН БОНАПАРТА

Џон С. К. АБОТ
 • Оваа детална биографија на Наполеон Бонапарта ни дава поглед во неговиот спектакуларен подем, во неговиот пад и во непрекинатиот ментален напор што бил луксузот на неговиот живот.
 • Овде можеме одблиску да ги погледнеме неговите извојувани победи на бојното поле, неговите лични проблеми, неговото големо его, неговата поврзаност со француската влада, и неговата врска со љубовта на неговиот живот – убавата Жозефина.
 • Со херкуловски напори си ја беше посветил душата за славата на Франција и негова желба беше од неа да направи блескав пример за совршенство и возвишеност.

РОТШИЛДОВИ

Игнатиус БАЛА
 • Ротшилдови, кои повеќе од еден век ги држеа во раце конците на финансискиот живот на Стариот Свет, беа опишани од Хајне пред многу децении како првите банкари во Европа. Дури и денес нема некоја од поновите финансиски династии која може да се пофали со богатство еднакво на она на славните еврејски финансиери. 
 • Самото споменување на нивното име сугерира моќ на милионите и на оние кои се секогаш подготвени да обрнат внимание на богатството. Овие потомци на еден мал препродавач од Франкфуртското гето изгледа дека се самата персонификација на овоземни богатства. 
 • Овој фабулозен успех на Ротшилдови изгледа позначаен кога ќе дознаеме дека непосредниот основач на оваа моќна династија, пред нешто повеќе од сто години, бил еден мал трговец во еврејскиот кварт во Франкфурт кој не можел ниту да ги сонува милионите кои неговото семејство подоцна ги натрупа.

УБАВИ И ПРОКЛЕТИ

Ф. Скот ФИЦЏЕРАЛД
 • „Убави и проклети“ е роман кој му го обезбеди на Фицџералд местото меѓу најдобрите американски романсиери. Авторот ни ја раскажува приказната за образован и амбициозен млад човек, Ентони Печ и неговата убава жена Глорија. 
 • Додека го чекаат наследството од неговиот дедо, нивниот брак е разбрануван од алкохолот и од лакомост. Ентони и Глорија се убава и привлечна двојка, која ужива во животот. 
 • Њујорк е местото каде што тие танцуваат и пијат со денови. Нивниот брак е страсна театарска претстава, но кога ќе ги потрошат парите, нивниот брак станува неподнослив. Наследството сè уште е далеку и Ентони и Глорија мораат да се соочат со реалноста. Тие се убави – но исто така се и проклети. 

БАЛЕРИНАТА

Матилде СЕРАО
 • „Балерината“ е романса, во која Матилде Серао ја раскажува трагедијата на една италијанска жена. Сликите кои таа ги опишува се тажни и безнадежни, но и прекрасни. Серао многу јасно ги претставува психолошките проблеми на главната хероина, Кармела.
 • Таа е срамежлива, сиромашна балерина, која се труди да преживее и покрај тоа што е тешко да најде работа. Вљубена е во еден маж, кого не го познава доволно и кој ја погледнал само два-три пати.
 • Книга која ги буди сеќавањата за Неапол во време кога танцувањето било и страст и професија.

ПО РАЗВОДОТ

Грација ДЕЛЕДА
 • Костантино Леда е обвинет за убиство на неговиот злобен чичко. Иако е невин, ја прифаќа пресудата како казна заради тоа што се оженил со убавата Џована Ера само со граѓанска церемонија, но не и со скапа црковна церемонија.
 • Во очај, таа се разведува од Костантино и се мажи со еден богат, но лош земјопоседник.
 • Кога вистинскиот убиец ќе ја признае вината, тогаш започнува една забранета и погубна љубовна врска...

АЛЧНО ОПШТЕСТВО

Р.Х. ТОНИ
 • Ова истражување, напишано од истакнатиот историчар, се фокусира на улогата на религијата во подемот на капитализмот.
 • Кога вели дека материјалната побарувачка е погрешна од морална гледна точка и дека таа е лошо социјално влијание, авторот се потпира на неговото знаење за трудот и за политиката за да покаже како концентрираното богатство ги разнишува економските принципи.
 • Ова истражување е интересно и веродостојно и нуди безвременска визија за алтернативните средства за едно економско, социјално и интелектуално општество.

ОТАДЕ ДОБРОТО И ЗЛОТО

Фридрих НИЧЕ
 • „Отаде доброто и злото“ го потврди Ниче како најголем филозоф во Европа. Во делото, тој драматично ја отфрла традицијата на Западното мислење со поглед кон вистината и кон Господ, кон доброто и злото. 
 • Ниче покажува дека христијанскиот свет е покриен со лажна побожност и заразен со „моралот на робот“. .
 • Со мудрост и енергија, тој се оддалечува  од оваа критика на филозофијата која ја слави сегашноста и бара индивидуата да ја наметне својата „волја за моќ“ врз светот. 

ЧУДНО ИСЧЕЗНУВАЊЕ 

Ана КЕТРИН ГРИН
 • Чудно исчезнување“ е еден од првите детективски романи објавени во Америка. Во овој роман, најпознатиот лик кој го создала Грин, господин Грајс, му дава задача на Кју да истражи едно чудно исчезнување на една убава и мистериозна девојка. 
 • Книгата ветува многу пресврти и изненадувачки откритија. 
 • „Чудно исчезнување“ треба да се најде на полиците на сите љубители на детективски романи. 

ТАЈНИТЕ НА ПОТСДАМ

Вилијам Ле КЈУ
 • Вилијам Ле КЈУ (1864–1927) бил англо-француски новинар и писател, автор на повеќе од 200 книги од најразлични жанрови. Најголемиот дел од неговите дела се шпионски трилери, детективски романи и романси.
 • „Сигурно ја помните нашата прва средба, тоа сончево попладне, кога во една тегобна атмосфера на застојан воздух, препотени и среде мирисите на стотици париски парфеми, седевме еден до друг на масата за рулет, поставена прва од десно при влегувањето во просториите на Монте Карло?
 • Ах, колку живо, сè уште ми стои пред очи, таа слика исполнета со ѕвецкање на злато и со монотони извици на крупиеите“.

ПОЗНАВАЊЕ НА ЖИВОТОТ

Алфред АДЛЕР
 • Инспиративно дело кое нуди насоки и мудри совети за да ја зголемиме нашата свесност за себе и за значењето на единствениот придонес кој го дава секој во општеството. Познавање на животот дава искрен и разумен систем за да научиме нешто повеќе за нас, за причините за нашето однесување и за начините како да се смениме кон подобро
 • Адлер ни покажува како да се движиме кон целта без да се грижиме за последиците. 
 • Признавајќи дека помагањето на другите е најважната состојка за индивидуално созревање, Адлер ја нагласува нашата обврска да придонесеме за општо добро.

СЛОБОДАТА НА ЖИВОТОТ

Ени ПЕЈСОН КОЛ
 • Ени ПЕЈСОН КОЛ е позната американска писателка од деветнаесеттиот и дваесеттиот век. Најчеста тема во нејзините дела е менталното здравје.
 • Нејзини најзначајни дела се: „Како да живееш тивко“. „Околностите на животот“, „За Божик“...
 • Во „Слободата на животот“ Кол ни покажува како во најважните мигови во животот можеме да се поштедиме од болка и вознемиреност ако работите ги правиме погрешно но на вистинскиот начин, како да го одбегнеме опасното трошење на нервна сила и како да добиеме нов живот и нова сила за работа.

ЗАМОКОТ ОТРАНТО

Хорас ВОЛПОЛ
 •  Во едно далечно кралство, Манфред, арогантен и злобен принц, владее со железна тупаница. И покрај тоа што има жена, тој планира да се ожени со убавата Избела, вереница на неговиот неодамна починат син.
 • Плановите на принцот не му успеваат бидејќи еден добар селанец ѝ помага на девојката да побегне низ подземните ходници на замокот.
 • Страшни, натприродни настани го помагат остварувањето на пророштвото кое фрла клетва на принцот и му носи правдина на спасителот на Изабела, вистинскиот наследник на тронот. Еден од првите готски романи, оваа книга се вбројува помеѓу највлијателните книги во историјата.

БАЈКАТА ЗА ЗЕЛЕНАТА ЗМИЈА И УБАВАТА ЛИЛЈАНА

Јохан Волфганг вон ГЕТЕ
 • „Бајката за зелената змија и убавата Лилјана“ e една безвременска, алегорична бајка која имала големо влијание врз Рудолф Штајнер и врз оформувањето на неговото учење. 
 • Тој бајката ја нарекол „тајно откривање“ или „апокалипса“. Бајката на Гете почнува со специфична слика: една река разделува две копна кои претставуваат две спротивности, сетилниот и духовниот свет. " list3=Приказната завршува со мост, кој е изграден преку жртва, и кој се протега помеѓу двете копна. Оваа книга е вистинска драгоценост за секој кој од кои било причини го проучува Гете." /]

  [featured img="images/stories/imperija na sonceto koricam.jpg" url="images/stories/imperija na sonceto korica.jpg" label="Зголеми" title="ИМПЕРИЈА НА СОНЦЕТО" desc="Џ. Г. БАЛАРД" style="{style}" list1="Малиот Џим се разделува од своите родители за време на војната. За да преживее му треба сила поголема од сите стравотии што го опкружуваат." list2="Низ улиците полни со ужаси и трупови, малото Британче очајно ги бара своите родители.

 • Затворено во јапонски концентрационен логор, тоа станува сведок на силната бела светлина над Нагасаки, кога бомбата го означува крајот на војната и новиот почеток на разорениот свет.

ФАНТОМОТ ОД ОПЕРАТА

Гастон ЛЕРУ
 • Повеќе од љубовна приказна, ова е приказна за опсесија што доведува до лудило.
 • Од секоја страница блика сурова емоција, а мистеријата провејува низ целото дело, поигрувајќи си со очекувањата на читателот и заробувајќи го неговото внимание до самиот крај.

СТАТУСНА ПОТРОШУВАЧКА

Торстен ВЕБЛЕН
 • Американскиот економист и социолог Торстен ВЕБЛЕН проникливо ја отсликува плитката и материјалистички настроена „лежерна класа“, која е опседната со облека, автомобили, разни производи и напредок на социјалната скала.
 • Ова дело е сатира на модерниот капитализам и е исто толку актуелно и денес, како што било и во времето кога било напишано, пред цел еден век.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УБАВА КНИЖЕВНОСТ

ГОЛЕМИ КЛАСИЦИ

Манон Леско, Опатот ПРЕВО

Опасни врски, Шодерло де ЛАКЛО

Капетановата ќерка, Александар ПУШКИН

Скарлетната буква, Натаниел ХОТОРН

Кротка, Фјодор М. ДОСТОЕВСКИ

Севастополски раскази, Лав Н. ТОЛСТОЈ

Раскази, Лав Н. ТОЛСТОЈ

Козаци, Лав Н. ТОЛСТОЈ

Среќниот принц, Оскар ВАЈЛД

Раскази, Антон П. ЧЕХОВ

Двобој, Антон П. ЧЕХОВ

Слепиот музичар, Владимир КОРОЛЕНКО


МОДЕРНИ КЛАСИЦИ


Дракула, Брам СТОКЕР

Писма до Тео, Винсент ВАН ГОГ

Трагично чувствување на животот, Мигуел де УНАМУНО

Временска машина, Херберт Џорџ ВЕЛС

Војна на световите, Херберт Џорџ ВЕЛС

Љубовникот на леди Четерли, Дејвид Х. ЛОРЕНС

Завеса, Агата КРИСТИ

Десет мали црнци, Агата КРИСТИ

Фати го бранот, Агата КРИСТИ

Зелено, те сакам зелено!, Федерико Г. ЛОРКА

Пнин, Владимир НАБОКОВ

Ноќта што умира, Исак АСИМОВ

Дневник 1991-1993, Чарлс БУКОВСКИ

Тивката жена Силвија Плат, Џенет МАЛКОМ

Најубавите љубовни писма, Урсула ДОЈЛ

 

ФИЛОЗОФИЈА

 

Моќта на тишината, Карлос КАСТАНЕДА

Орловиот дар, Карлос КАСТАНЕДА

Уметноста на сонувањето, Карлос КАСТАНЕДА

Вториот круг на моќта, Карлос КАСТАНЕДА

Филозофија на уметноста, Гордон ГРЕАМ


ПСИХОЛОГИЈА

Пренос, Сигмунд ФРОЈД

Општи сознанија за неврозата, Сигмунд ФРОЈД

Сон, Сигмунд ФРОЈД

Психологија на детето, Алфред АДЛЕР

 

СТРОГО ДОВЕРЛИВО

Месијанското наследство, БЕЈЏЕНТ, ЛИ и ЛИНКОЛН

Забранета историја, повеќе автори

Либер Алеф, Алистер КРОУЛИ


ИСТОРИЈА

Александар и Цезар, ПЛУТАРХ

Јулиј Цезар, Џејкоб АБОТ

Древниот свет: Грчка уметност, Бернард ЕШМОЛ

Кипарска, етрурска и римска уметност, Бернард ЕШМОЛ


БЕЛАТА ГУЛАБИЦА

Замокот Отранто, Хорас ВОЛПОЛ

Франкенштајн, Мери ШЕЛИ

Впечатоци и пејзажи, Федерико Г. ЛОРКА

Моја Африка, Карен БЛИКСЕН

Земјата на снегот, Јасунари КАВАБАТА

Недоразбирање, Албер КАМИ

Хисториа каламитатум, Пјер АБЕЛАР

Исповеди на еден англиски уживател на опиум, Томас де КВИНСИ

Мали животни иронии, Томас ХАРДИ

Доктор Џекил и господин Хајд, Р. Л. СТИВЕНСОН

Срцето на темнината, Џозеф КОНРАД

Фантомот од операта, Гастон ЛЕРУ

Место за двајца, Маркиз де САД

Хашиш, вино, опиум, БОДЛЕР и ГОТЈЕ

 

НЕВЕНЧЕ

Момчиња, Луиза Меј АЛКОТ


MAGNA IDEA

Тао те чинг, Лао ЦЕ

Статусна потрошувачка, Торстен ВЕБЛЕН

Да се угледаме на Исус, Томас КЕМПИСКИ

Здрав разум, Томас ПЕЈН

Лекции за уметноста, Џон РАСКИН

Денови на читање, Марсел ПРУСТ

Дионисовите дитирамби, Фридрих НИЧЕ

Магијата на книгата, Херман ХЕСЕ

Дијалектика на просветителството, Макс ХОРКХАЈМЕР и Теодор АДОРНО

Човековата среќа, Блез ПАСКАЛ

Морали, Дејвид ХЈУМ

 

AMOR MAGNUS

Адолф. Сесила, Бенжамен КОНСТАН

Љубовницата на Грамиња, Џовани ВЕРГA

Тереза Ракен, Емил ЗОЛА

Клиже (романса), Кретјен ДЕ ТРОА

 

 

 

СКОПЈЕ

 • Продажен штанд „ЃУРЃА“, плоштад Македонија
 • Книжарница „АЛБИ“


ВЕРО

 • Тафталиџе
 • ГТЦ
 • Центар
 • Аеродром
 • Чаир


РАМСТОР

 • Центар
 • Топанско
 • Н. Лисиче
 • Н. Лисиче 2
 • ГТЦ
 • Струга
 • Капитол Мол
 • Куманово
 • Капиштец
 • Охрид


СКОПСКИ ПАЗАР (СП)

 • Расадник
 • Тафталиџе
 • Карпош 1
 • Драчево

 • Мичурин

 • СП Planet
 • Автокоманда
 • Капиштец
 • Лептокарија

 

БИТОЛА

 • Веро 4
 • Веро 6

 

ТЕТОВО

 • Веро 3

ГОСТИВАР

 • Монтенегро

КУМАНОВО

 • Туш

 • Миљуш Трејд

ВЕЛЕС

 • Туш БРАКО


ПРИЛЕП

 • Тобако „Плус“
 • Книжарница „Викели“

 

НЕГОТИНО

 

 • Книжарница „Бонига“

 

ШТИП

 • Макпромет
 • Туш


ОХРИД

 • ДОН 1
 • ДОН 7


СТРУГА

 • ДОН


КИЧЕВО

 • Атва


РЕСЕН

 • СКОПСКИ ПАЗАР (СП)

 

СТРУМИЦА

 • Макпромет (ТЦ Глобал)

 

 

 

 

Присутни

Има 19 гости и 1 член присутни