ВОВЕД ВО ПСИХОАНАЛИЗА

Дел од предавањата за вовед во психоанализа кои Фројд ги одржал на различни факултети на Универзитетот во Виена. Никогаш не објавил учебник, па затоа овие предавања се смета дека се најблиску до тоа. Во нив ќе дознаете сѐ за исполнувањето на желбите, несигурностите и критиките, либидото и нарцизмот и за детските соништа.

Ќе се уверите зошто оваа книга го носи епитетот најчитано дело на брилијантниот Фројд.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВОДИЧ ЗА ЗДРАВЈЕ

Ганди вели дека оваа книга не содржи ни збор во којшто тој не верува или што не произлегува од неговото лично искуство. Според него, клучот на здравјето лежи во многу неопходни нешта, а чистиот воздух, чистата вода и здравата храна имаат огромен удел во нашето здравје. Но, како ќе бидеме здрави ако го потрошиме сето здравје што сме го постигнале? Како да не бидеме питачи ако ги потрошиме сите пари што сме ги заработиле? Несомнено е дека мажите и жените не ќе можат никогаш да бидат силни или полни со енергија ако не се придржуваат до законите на здравјето објаснети во оваа книга. Но, кога болестите ќе нè нападнат, следниве поглавја ќе ни покажат како да се бориме.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВОЛШЕБНИОТ АПРИЛ

Во лондонскиот Тајмс се појавува оглас дека еден мал италијански средновековен замок е слободен за изнајмување во април. Четири жени, со различни карактери, се јавуваат на огласот, за да избегаат од тмурниот Лондон и да уживаат на италијанското сонце. Дозволете си убавината на Италија да ве маѓепса читајќи го овој интересен и волшебен роман.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЈА И ИСПИТУВАЊЕ НА НЕВРОЗИ

Сите негови писма, главни доктрини и афоризми ги сместивме во книгата „Уметноста на среќата“. Како ја постигнуваме среќата? Читајќи ја оваа книга, ќе откриете дека среќата е задоволство, дека лажните верувања водат кон болка, дека постојат потребни и непотребни желби и дека среќата не е само за поединецот, туку таа може да се постигне во општество каде што истомислениците се здружуваат и еден со друг се инспирираат да одат во потрага кон среќа. Епикур полека ќе ве води во вашата потрага по среќа, која, пак, е клуч за исполнет и среќен живот.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЕВРЕЈСКОТО ПРАШАЊЕ, РАСАТА И ХРИСТИЈАНСТВОТО

Сè што ќе прочитате во оваа книга го напишал или го изговорил Адолф Хитлер за двете теми кои му биле меѓу најомилените: Еврејското прашање и христијанството.
Во првиот дел на книгава се запишани цитати од книгата „Мојата борба“ во кои Хитлер детално ги изнесува своите ставови за еврејското прашање и за расата, односно, расната тео­ри­ја. Првиот дел од книгата, „Биланс“, од печат излезе во 1925 година, а вториот 1926 година под наслов „Националсоцијалистичко движење“.

Во вториот дел на книгава ќе се запознаете со тоа што Хитлер за двете теми го изнел во своите говори одржани на различни места на собири, митинзи и други официјални прилики во периодот од 9 ноември 1921 до 4 мај 1941 година.

Третиот дел им е посветен на неслужбените разговори на Хитлер со неговите најблиски соработници во периодот од 1941 до 1944 година. Во нив, меѓу другото, Хитлер честопати се навраќал на темата за христијанството, односно против христијанството. Белешките од разговорите ги направил Хајнрих Хајм кој присуствувал на дружењето на Хитлер со блиските соработници. Тој му бил помошник на блискиот соработник на Хитлер, Мартин Борман. Подоцна него го заменил Хенри Пикер кој бил доверлив човек на Борман. Сите тие разговори Пикер ги отчукал на машина за пишување, а Мартин Борман со својот потпис ја пот­врдил нивната автентичност. Тие записи прв пат се појавиле во 1951 година. Тогаш и Албет Шпер, еден од најблиските соработници на Хитлер, ја потврдил нивната оригиналност. Инаку, Хитлер во приватно опкружување бил познат по тоа што сакал да „филозофира“ за сè и сешто. Неговите соработници, генералите со часови трпеливо седеле и ги слушале неговите монолози.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЕРАТА НА ГОЛЕМИОТ ПОДЕМ

САД на крајот на Граѓанската војна ќе ја открие состојбата на општеството кое сосем малку наликува на ова денешното. Тогаш била земја без трансконтинентални пруги, без телефони, автомобили, облакодери, хотели во вредност од милион долари, тролејбуси, или илјада други изуми кои денес ги обезбедуваат удобноста и комфорот на она што го нарекуваме американска цивилизација. Преку разговор со бизнисмените од тој период можеме да ја дознаеме неверојатната индустриската приказна на САД за една голема економска трансформација каква што светот дотогаш не видел.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЖИВОТНИ РАДОСТИ

Ова е едно од многуте охрабрувачки списи од Марден. Најинспиративната книга што некогаш ќе ја прочитате. Прв го промовира позитивното размислување, усогласувајќи го секојдневниот живот со можноста да се даде најдоброто од себе. Тој јасно зборува за ставот што е потребен за среќа и ги допира сите важни теми поврзани со живеењето среќен живот и ни покажува начин да ги водиме нашите животи мудро во која било област, од врски до работа. Книгата содржи многу непроценливи делови кои изобилуваат со мудрост што можеме да ги искористиме за да се инспирираме да го живееме нашиот живот најдобро што можеме. Марден е меѓу најдобрите „гуруа“ за среќа и личен успех. Одлична книга за вековната цел на живеење во моментот!

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗА ЗАГОВОРИТЕ

Бидејќи заговорите се со толку опасни последици, како за владетелите така и за обичните луѓе, Макијавели чувствува потреба да проговори за нивната природа, зашто многу повеќе владетели ги загубиле животите и своите држави на овој начин отколку во отворена војна, од причини што бројот на оние на кои им е дадена

можноста да започнат отворена војна против некој владетел е многу мал, додека заговор против него може да организира буквално кој било…

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗА НЕРВОЗНИОТ КАРАКТЕР

Во оваа книга Адлер го прикажува резултатот од неговите проучувања и вели дека карактерните својства, нивниот принципиелен одраз во човековиот живот, според видот насоки за мислење, чувствување, сакање и дејствување се претставуваат како одбранбени механизми на човековата психа, кои поостро се истакнуваат штом некоја личност посака од фазата на несигурност да стигне до исполнување на своите фиктивни основни идеи. Овде Адлер вели дека индивидуалната психологија има значење на соблазнива мамка за душевниот живот, а зборува и за тенденцијата за обезвреднување, свирепост, совест, перверзија и невроза, самообвинување, самоизмачување, каење и за смислата на невротичарот за семеен живот.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗАДОВОЛСТВОТО

Rated 5.00 out of 5

Андреа Сперели живее убав живот, во потрага e по убавина и не ги почитува правилата на моралот и на општеството. Во аристократските кругови во Рим, тој е познат како голем заводник. Но има две жени кои влијаат на неговиот углед: убавата и млада вдовица, Елена, и нежната и чесна Марија. Андреа, во потрага по возбуда, си игра со двете жени, ги врти една против друга и ткае садистичка мрежа од сладострасност и измама. Љубовта и распалените страсти ќе ви го задржат вниманието до последната страница.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗАПИСИ ОД ЗЕН МАЈСТОРИТЕ

Rated 5.00 out of 5

Единствени приказни за безвременска мудрост од зен мајсторите. Богати приказни со мечови, тигри, чај, цвеќиња и кучиња, записите од зен мајсторите ја предизвикуваат сечија фантазија и го носат секој читател поблиску до просветлување.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗБОРОВИ ШТО ГО МЕНУВААТ СВЕТОТ

Претседателот Путин е со најбрз подем на листата од три илјади светски лидери, изгласан како еден од шестемина светски политичари кои луѓето најмногу ги сакаат, а американскиот претседател Џорџ Буш во една прилика за него искрено ќе рече: „Не секогаш ми се допаѓа тоа што го кажува, но тој отворено кажува што мисли и кога нè критикува и затоа му верувам. Кога првпат на средбата во Словенија во 2003 година му погледнав в очи му ја видов душата и сфатив дека тоа е човек на кој може да му се верува.“

Но главното прашање е: Кој е човекот што американскиот хегемонизам го сведе на мултиполарен со повеќе играчи во светот?

Одговорот на ова прашање за најголемиот број луѓе од светот на политиката е: Владимир Путин!

Книгава ги содржи најзначајните делови од повеќе негови обраќања на официјални средби и на прес-конференции што тој ги одржува пред огромен број новинари од целиот свет. Тие средби на новинарите со Путин станаа толку популарни и нив директно ги пренесуваат најголемите светски ТВ станици, а ги следат стотици милиони гледачи.

На околу 450 страници, во книгава се издвоени цитати од тие настапи со кои рускиот претседател Путин застана во редот на најцитираните поранешни и актуелни светски политичари.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ИТАН ФРОМ

Итан Фром работи на својата непродуктивна фарма и се бори да обезбеди основни средства за живот за него и за Зина, неговата сопруга која е со тежок карактер, сомничава и која претерано се грижи за своето здравје. Но кога на фармата ќе дојде веселата братучетка на Зина за да работи како помошничка, Итан станува опседнат со неа и со можностите кои му се отвараат за среќен живот со неа.

500 ден
Брз преглед
Не е на залиха

КАБАЛА – ХАРМОНИЈА НА СПРОТИВНОСТИТЕ

Rated 5.00 out of 5

При секој обид да се популаризира една толку суштински мистична творба како кабалата, она на што мора да се обрне внимание е дека „кабала“ е збор со далеку пошироко значење од она што вообичаено се очекува. Тој е еквивалент на терминот „херметички“ кога истиот се користи надвор од вообичаената историска конотација. Голем број научници ја сметаат eврејската кабала за дело со дискутабилна старост и уште посомнителна автентичност. Од тие причини не е паметен обидот да се зборува догматски во врска со нејзиното потекло, во услови на постоење на сомнеж во поглед на нејзината автентичност. Но, воздржувајќи се од овие конкретни прашања, кои со право се однесуваат само на академски полемики, потполно е во доменот на јавната расправа да се земе предвид главната идеја за којашто кабалата секогаш се залага, без оглед на спорните прашања во врска со авторитетот или автентичноста на која било посебна книга или книги.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

КАКО ПЛАЧЕМЕ И СЕ СМЕЕМЕ ЗА ИСТОТО

Значајни и безвременски есеи во кои тој се осврнува на осаменоста, на моќта на имагинацијата, на задоволството од читањето, на важноста на сонот, како и зошто понекогаш и плачеме и се смееме за истите работи. Дознајте зошто имаат толку големо влијание врз француското образование, култура и дипломатија. Дури и поранешниот француски претседател Франсоа Митеран, на официјалниот портрет ја држи токму оваа книга.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

КОШМАРНИ ПРИКАЗНИ

Оваа книга е составена од кратки приказни, кои Блаватскаја ги создала во нејзините посветли моменти и ја покажува како ведра писателка со прекрасна фантазија. Богата е со изненадувачки описи за чудното и за необичното, а само дел од фантастичните приказни во кои ќе уживате се: „Легендата на синиот лотос“, „Нерешена мистерија“, „Маѓепсан живот“.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЛАМБАТА НА СЕЌАВАЊЕТО

Раскин е без сомнение еден од најбрилијантните умови од викторијанската ера и страстен критичар на уметноста. Ги изложува своите сфаќања архитектурата,уметноста, знаењето, литературата и учењето.

Тврди дека античките градби мора да се зачуваат заради нивните длабоки и мистични врски со минатото и заради тоа што пренесуваат една вечна човечка вистина. Книгата изобилува со фантастични идеи, поддржани со целосни аргументи кои ја провоцираат сечија мисла.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЉУБОВТА НА ПОСЛЕДНИОТ МАГНАТ

Холивуд е опасен, но и неверојатно магичен. Никој не го претставил ова подобро од Фицџералд во „Љубовта на последниот магнат“. Холивудскиот продуцент Стар не само што се труди да најде љубов и успех во еден суров свет, туку се бори и да си го направи животот посреќен. Дали Кејтлин е вистинската за него? Дали нивната романса ќе успее? Додека ја читате, ќе бидете заслепени од сиот гламур и надеж на Холивуд, но и изненадени од лицемерието кое се крие зад нив.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

МАГИЈА И МАЃЕПСНИШТВО

Верувањето во духовни влијанија е толку универзално, особено во нивните малигни влијанија, што нема ниту една човечка раса, нема временски период, нема регион на светот, што се ослободени од него. Големата имитација или карикатура на некоја голема вистина е голема грешка, која, како таква може во секое време да

влијае врз мислењето на човештвото. Без оглед колку се грозни и болни деталите на суеверието, сепак се засновани врз основа на факти или вистини…

500 ден
Брз преглед
Купете сега

МАСОНСКИ ЛЕГЕНДИ

Во една древна легенда зависта, љубомората и горделивоста, претставуваат три глави на пеколниот демон, но тој демон е дух-гениј кај испревртените луѓе, кои го претставуваат тројца предавници. Во суштина масонската филозофија е иста со филозофијата на древната Кабала. Леви е најблескавиот, најоригиналниот и највпечатливиот објаснувач на окултната филозофија на Западот. Дури и два века по неговата смрт сè уште не се појавил никој да ја постави вистината на неговата мантија.

500 ден
Брз преглед
Купете сега