Задна корица
Погледни внатре

САМРАКОТ НА ИДОЛИТЕ

Она што се нарекува идол e она што досега се викаше вистина. Ниче имал намера оваа книга да служи како краток вовед во целата негова филозофија. Ремек-дело на полемика, насочено не само кон „вечните идоли“, како што е сократската рационалност и христијанскиот морал, туку и нивните современи колеги, како што Ниче, „ненавремениот човек“ е насочен кон европската култура од деветнаесеттиот век. Тој ја спојува филозофијата со психологија и физиологија, неуморно дијагностицирајќи ги симптомите на декаденцијата, а неговата стилска виртуозност е таква што чистата радост што го зема во неговото „демоничко“ злобно создавање се наоѓа на секоја страница.

500 ден

Шифра: 978-608-201-400-5-1-1-1-1-1-1-1-1-1 Категории: ,
Димензии

12,5 x 20 см

ISBN

978-608-201-417-3

Автор

Фридрих НИЧЕ

Издавач

Издавачка куќа ЃУРЃА

Мислења

Сè уште нема мислења.

Бидете првиот да даде мислење за “САМРАКОТ НА ИДОЛИТЕ”