Биографија

Слика на авторот

МОРИС МЕТЕРЛИНК

Морис МЕТЕРЛИНК (1862 – 1949) е белгиски писател, добитник на Нобеловата награда за литература во 1911 година. „Животот на пчелите“, „Мона Вана“ и „Сината птица“ му донесоа голем и заслужен углед во светската книжевност. Други познати дела од неговата плодна кариера се „Стаклена градина“, „Слепиот“, „Принцезата Мален“. Во 1932 година кралот на Белгија го удостојува со титулата гроф.