Биографија

Слика на авторот

Теодор СИМОН

Теодор СИМОН (1873–1961) бил француски психолог. Работел во разни болници низ цела Франција, а бил и основач на првото психијатриско училиште кое и ден-денес го носи неговото име. Негови најпознати трудови се: Нови методи за дијагностицирање на идиот, имбецилот и морон, Нови методи за дијагностицирање на интелектуалното ниво на субнормалности итн.