Биографија

Слика на авторот

Адолф ХИТЛЕР

20 Април 1889

Адолф ХИТЛЕР (1889–1945) е основоположник и централна фигура на националсоцијализмот, основач на тоталитарната диктатура на Третиот Рајх, водач на Националсоцијалистичката работничка партија на Германија (1921–1945), канцелар на Германија од 1933, врховен командант на оружените сили на Германија во Втората светска војна, творец на холокаустот.