Vivamus laoreet arcu vel euismod tristique. Curabitur condimentum risus eu diam imperdiet, ut congue quam luctus. Quisque nec cursus quam, vel fringilla nisi. Mauris pulvinar tortor at luctus ultrices. Ut non rutrum felis. Fusce laoreet ligula ut nisi rhoncus ultrices. Curabitur eget malesuada quam. Mauris condimentum semper blandit. Donec congue aliquam enim id pretium.

Книги

АФЕРАТА МИС СТОН

Есента 2014 година Дарко Митревски и неговата американска продуцентка го најавија снимањето на неговиот нов филм, посветен на историски настани: грабнувањето на Мис Стон – првата заложничка криза во американската историја. Филмот требаше да биде и првата американско-македонска филмска копродукција… која никогаш не се оствари. Зошто и како, можеби подетално ќе дознаеме во некоја друга прилика. Засега на читателот му нудиме нешто многу повредно: оригиналното сценарио за филмот, со неколку сториборд-скици нацртани од самиот автор.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗАКОНОТ НА ПРИВЛЕЧНОСТА

Ова е класична книга која повеќе од еден век воспоставува цврста основа за проучување на Законот за привлечноста. Овде Аткинсон ги запознава своите читатели со Законот за привлечноста во светот на мислата, а потоа се осврнува на други корисни прашања, како што се моќта на волјата, како да станете имуни на агресивна мисла атракција, мислени бранови и нивната моќ на репродукција и зошто е неопходно спроведувањето на Законот за привлечноста во секојдневниот живот. Оваа книга ве буди да ги почувствувате вибрациите насекаде околу вас и ќе ви покаже како да ги искористите менталните способности што веќе ги поседувате.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗА ПРИНЦИПОТ НА ЗАДОВОЛСТВОТО

За принципот на задоволството e најфилозофското дело на Фројд. Во него тој дава одговор на длабоките прашања за животот и за смртта, за задоволството и за болката. Во ова дело, Фројд оди подалеку од едноставниот принцип на задоволство, развивајќи ја својата теорија на нагони со додавање на смртниот нагон честопати наречен Танатос.

Тој ги опишува луѓето како да се борат помеѓу два спротивни нагони: Ерос, кој дава креативност, хармонија, сексуална врска, репродукција и самоодржување; и Танатос, кој доведува до уништување, повторување, агресија, присила и самоуништување. Ова е едно од делата на Фројд од кое произлегле многу прашања кои се дискутирани од многу филозофи и психоаналитичари од нејзиното појавување во 1920.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВНАТРЕШНИ КОНФЛИКТИ

Овде Хорнај ги опишува различните типови на личности и на конфликти. Укажува на тоа дека поголемиот број луѓе поминуваат низ различен број конфликти и дека сите употребуваат различни одбранбени механизми во однесувањето и во справувањето со сопствените немири. Така, личноста може во една ситуација да биде питома, а во друга агресивна или повремено да се повлече од светот во тишина и во изолација. Хорнај дава акцент на тоа како личноста одлучува да побара помош кога клучните функции на животот се во опасност. Книга за смирување на внатрешните конфликти и за пронаоѓање на вашиот спокој!

500 ден
Брз преглед
Купете сега

СОБА 13

Оваа британска криминалистичка мистерија доаѓа од вештото перо на творецот на Кинг Конг. Изобилство од испреплетени чувства, злосторство, љубов, истражување, изненадување, возбуда и едно неверојатно откритие им ги менува животите на многу луѓе. Која е мистериозната соба 13 и зошто оваа книга важи за еден од најинтересните, најмистериозните и најромантичните романи на Едгар Волас? Одговорот е внатре!

500 ден
Брз преглед
Купете сега

САМРАКОТ НА ИДОЛИТЕ

Она што се нарекува идол e она што досега се викаше вистина. Ниче имал намера оваа книга да служи како краток вовед во целата негова филозофија. Ремек-дело на полемика, насочено не само кон „вечните идоли“, како што е сократската рационалност и христијанскиот морал, туку и нивните современи колеги, како што Ниче, „ненавремениот човек“ е насочен кон европската култура од деветнаесеттиот век. Тој ја спојува филозофијата со психологија и физиологија, неуморно дијагностицирајќи ги симптомите на декаденцијата, а неговата стилска виртуозност е таква што чистата радост што го зема во неговото „демоничко“ злобно создавање се наоѓа на секоја страница.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

РАЗВОЈ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА КАЈ ДЕТЕТО

Мерењето на интелигенцијата е, можеби, најчесто повторуваниот израз во психологијата во последниве неколку години. Оваа значајна и денес актуелна книга дава извонредни податоци и материјали кои можат да ги расветлат интелектуалниот и моралниот карактер на децата. Авторите ја одредиле законитоста на интелектуалниот развој, успеале да пронајдат метод за мерење на интелигенцијата и да ја проучат различноста на нивните интелектуални способности, а благодарение на нивниот труд, родителите имаат можност да создадат претстава за детето во текот на неговиот развој. Задолжителна книга за секој родител!

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ПСИХОПАТОЛОГИЈА НА СЕКОЈДНЕВНИОТ ЖИВОТ

Во 1915 година, на Универзитетот во Виена, Фројд ги одржал овие предавања за психоанализа, посочувајќи на интеракцијата на несвесни и свесни сили во рамките на индивидуалните психи. Фројд верувал дека различните отстапувања од стереотипите на секојдневното однесување – навидум ненамернo заборавање на зборови, случајни движења и акции – се манифестација на несвесни мисли и импулси и заклучува дека границата помеѓу нормалната и абнормалната човечка психа е нестабилна. Таквите симптоми можат да ги нарушат јадењето, сексуалните односи, редовната работа и комуникацијата со другите. Приказната за тоа како еднаш го заборавил името на еден познат италијански сликар, му е почетна точка на Фројд за да нѐ воведе во психоаналитичкото размислување со неговите извонредни толкувања.

500 ден
Брз преглед
Купете сега