Книги

Марта

Трогателна приказна за една мајка и за нејзината животна борба. Одеднаш вдовица, претходно од средната класа, Марта Шивичка останува без пари и се впушта во мрачна битка за нејзиниот опстанок и за нејзината мала ќерка. Додека таа аплицира за работа по работа во Варшава , и се кажува дека само мажи ќе бидат ангажирани, бидејќи се татковци и глави на семејства. Но, таа неуморно се бори за достоинствена егзистенција во светот во кој доминираат мажи. Ова е еден од оние романи во кои авторот се чини дека се загрева, бидејќи пишувањето станува сè попривлечно понатаму во приказната. Прочитајте зошто овој роман се смета за феминистичка библија и зошто е едно од најдобрите дела во историјата на полската литература. „Марта“ е брилијантен роман затоа што има моќ да ве трогне и да ве освои. А сите сакаме кога книгите го прават тоа.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДУШАТА НА ДЕТЕТО 1

Основната потреба на детето по раѓањето е потребата за храна. Затоа поголемиот дел од либидото е катхезиран во областа на устата. За време на доењето, де­тето го смируваат со галење, лулање, глупаво бебешко збо­­рување, пеење песнички. Сите овие странични ритуа­­ли помагаат да се намали тензичноста и се поврзуваат со новороденчето во процесот на хранење. Тоа покажува задоволство од цицањето не само на градата, туку и на други предмети кои имитираат гради (цуцла, прст, играчки). Така устата е првата област на организмот која е подредена на детето и која му овозможува огромно задоволство. Според Фројд, сето ова се совпаѓа со „оралната фаза“ од сексуалниот развој.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДУШАТА НА ДЕТЕТО 2

Основната потреба на детето по раѓањето е потребата за храна. Затоа поголемиот дел од либидото е катхезиран во областа на устата. За време на доењето, де­тето го смируваат со галење, лулање, глупаво бебешко збо­­рување, пеење песнички. Сите овие странични ритуа­­ли помагаат да се намали тензичноста и се поврзуваат со новороденчето во процесот на хранење. Тоа покажува задоволство од цицањето не само на градата, туку и на други предмети кои имитираат гради (цуцла, прст, играчки). Така устата е првата област на организмот која е подредена на детето и која му овозможува огромно задоволство. Според Фројд, сето ова се совпаѓа со „оралната фаза“ од сексуалниот развој.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

Јас во суперлаТИв

Во длабочината на колективното минато се крие вулкан од кој извираат генерации непокорливи жени. Колку долго и да бил заспан, тој активно тлее, спремен да исфрли сѐ што затрупал. Жената е таков вулкан. Оваа книга ќе ти помогне да се воодушевуваш на формите кои духовната магма ги остава зад себе. Да го откопаш фосилот на едно минато. Да еруптираш. Да ја покажеш својата величествена сила. Да изненадиш. Да бидеш примерот од кој останатите ќе учат. Топоним на моќен суперлатив. Ти си сврзниот фрагмент од молекулата на животот.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДЕЦАТА НА КОМУНИЗМОТ 2 >>> Луѓе на новата доба

Добрица Ќосиќ често ме прекоруваше дека сум ѝ забил нож во грб на неговата генерација.

Живојин Павловиќ напиша инспиративен есеј за мојата политичка порнографија.

Насекаде ме фалеа Данило Киш и Мирко Ковач.

Единствено Милован Данојлиќ ме напаѓаше три дена по ред на француското радио во Париз.

Никој не можеше да поверува дека некој моќен не стои зад мене и дека низ животот ме водат исклучиво лудата глава и чистата љубопитност. Во самоодбрана за случајно да не ме откријат и едноставно да ме тргнат, никогаш не демантирав дека работам за сите можни домашни и странски разузнавачки служби, затоа што таквите сомнежи долго ми беа практично единствената заштита.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДЕЦАТА НА КОМУНИЗМОТ 1 >>> Маглите од Исток

Литерарната занимливост и уверливост ме одведе во нужно неистражени паралелни светови на разузнавачките служби, полициски и дипломатски тајни, ризици и авантури, каприци на моќните, лични и семејни драми и трагедии. Победниците и хероите, суверени јунаци и судии на историјата, литерарно најчесто делуваат неинтересно, извештачено и лажно, за разлика од победените, отстранетите, исклучените, оние кои се малцинство – отфрлени грубо како непријатели на народот, предавници, немирници, колебливци, незадоволни и неистомисленици. Личности кои, кога грмеше, погрешно ја проценија политичката ситуација, односот на силата, заиграа на послабата карта или невнимателно трчаа како прле пред магаре.

 

Миломир МАРИЌ секогаш се обидуваше да го открие она што другите сакаа да го скријат. Упорно обидувајќи се да ги разоткрие заблудите и табуата на југословенскиот комунистички систем, авторот помина речиси една деценија собирајќи скриени и необјавени историски материјали од домашните и странските архиви. Контроверзната книга Децата на комунизмот, која предизвика бурни реакции во тогашната југословенска јавност кон крајот на 1980-тите, е резултат на оваа долгогодишна работа.

„Мариќ ѝ припаѓа на бестрашната генерација што виде во што се претворија нашите убави соништа и идеали!“ – Владимир Дедијер

Децата на комунизмот е приказна за револуционерната авантура, раскажана во еден примерен жанр – акција. Пред нас се појавуваат личностите со своите доблести и мани, победи и порази, уверувања и заблуди, вистини и лаги. Ни ангели, ни ѓаволи. Просто луѓе на кои им се пружила прилика, или сами ја создале, во тешки периоди во историјата да одиграат важна и далекосежна улога.“ – Љубомир Кљакиќ

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗЕН-БУДИЗМОТ И ПСИХОАНАЛИЗАТА

Кои разлики постојат помеѓу источната и западната мисла во врска со природата на човечкиот ум и нашата улога во космосот? Како зен-будизмот и психоанализата можат да ни помогнат во борбата да го реализираме целиот свој потенцијал како човечки суштества и членови на општеството? Дали мудроста на Истокот и на Западот можат да се обединат за да внесат смисла во нашите животи? Ова е брилијантна и семеjна студија за односот помеѓу двете патеки кон самосвеста – зен-будизмот и психоанализата. Овие два система се занимаваат со теоријата за човековата природа и со нивната примена, а придонесуваат за човековата благосостојба. Импресивно премостувајќи го јазот помеѓу источната духовност и западната наука имаат за цел исти нешта – надминување на алчноста во сите форми, сфаќање на сопственото битие и отворање на патот кон просветлување. Клучна книга во нашата потрага за разбирање на себе и на нашите животи.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗАВИСТ И БЛАГОДАРНОСТ

Ова фасцинантно дело ќе ги ублажи вашите деструктивни емоции, како што се алчноста или зависта, и на тој начин ќе го олесни патот на благодарноста, љубезноста и дарежливоста кон другите луѓе. Благодарноста е тесно поврзана со вербата во доброто и обезбедува справување со фрустрациите. Завидливите луѓе не можат да бидат вистински благодарни и, всушност, во основата на станувањето благодарни лежи надминувањето на зависта – како деструктивна и нарушувачка слика во нашите животи. Градете здрави ментални навики и „облечете“ го светот со убавина.

500 ден
Брз преглед
Купете сега