Задна корица
Погледни внатре

ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА НА ЦВЕЌИЊАТА

Интелигенцијата на цвеќињата го претставува страстниот обид на Метерлинк да го популаризира научното знаење за широката публика. Тој тврди дека цвеќињата ја поседуваат моќта на мислата без знаење, капацитет што претставува форма на интелигенција. И навистина можеме да кажеме дека идеите доаѓаат до цвеќињата на ист начин како што доаѓаат кај нас. Цвеќињата наидуваат на истите препреки и на истата лоша волја, ги знаат истите закони, истите разочарувања, истите бавни и тешки триумфи. Се чини дека тие го имаат нашето трпение, нашата истрајност, нашето самољубие, истата убаво дотерана и разновидна интелигенција, речиси истите надежи и истите идеали. Ова е книга за оние кои се возбудени од креативните средби меѓу литературата и науката, како и од актуелните дебати за односот на човештвото со природниот свет.

500 ден

Шифра: ISBN 978-608-201-508-8 Категории: , ,
Број на страници

234

Димензии

12,5 x 20 см

ISBN

ISBN 978-608-201-465-4

Автор

МОРИС МЕТЕРЛИНК