Задна корица
Погледни внатре

Марта

Трогателна приказна за една мајка и за нејзината животна борба. Одеднаш вдовица, претходно од средната класа, Марта Шивичка останува без пари и се впушта во мрачна битка за нејзиниот опстанок и за нејзината мала ќерка. Додека таа аплицира за работа по работа во Варшава , и се кажува дека само мажи ќе бидат ангажирани, бидејќи се татковци и глави на семејства. Но, таа неуморно се бори за достоинствена егзистенција во светот во кој доминираат мажи. Ова е еден од оние романи во кои авторот се чини дека се загрева, бидејќи пишувањето станува сè попривлечно понатаму во приказната. Прочитајте зошто овој роман се смета за феминистичка библија и зошто е едно од најдобрите дела во историјата на полската литература. „Марта“ е брилијантен роман затоа што има моќ да ве трогне и да ве освои. А сите сакаме кога книгите го прават тоа.

 

500 ден

Шифра: ISBN 978-608-201-492-0 Категории: ,
Број на страници

248

Димензии

12,5 x 20 см

ISBN

ISBN 978-608-201-465-4

Автор

Елиза Ожешкова