Задна корица
Погледни внатре

КАБАЛА – ХАРМОНИЈА НА СПРОТИВНОСТИТЕ

При секој обид да се популаризира една толку суштински мистична творба како кабалата, она на што мора да се обрне внимание е дека „кабала“ е збор со далеку пошироко значење од она што вообичаено се очекува. Тој е еквивалент на терминот „херметички“ кога истиот се користи надвор од вообичаената историска конотација. Голем број научници ја сметаат eврејската кабала за дело со дискутабилна старост и уште посомнителна автентичност. Од тие причини не е паметен обидот да се зборува догматски во врска со нејзиното потекло, во услови на постоење на сомнеж во поглед на нејзината автентичност. Но, воздржувајќи се од овие конкретни прашања, кои со право се однесуваат само на академски полемики, потполно е во доменот на јавната расправа да се земе предвид главната идеја за којашто кабалата секогаш се залага, без оглед на спорните прашања во врска со авторитетот или автентичноста на која било посебна книга или книги.

500 ден

Купете сега

Шифра: 1250012147 Категории: ,
Број на страници

180

Димензии

11,5 х 18,5 см

ISBN

978-608-201-342-8

Автор

В. Џ. КОЛВИЛ

Издавач

Издавачка куќа ЃУРЃА

Мислења

Сè уште нема мислења.

Бидете првиот да даде мислење за “КАБАЛА – ХАРМОНИЈА НА СПРОТИВНОСТИТЕ”