Задна корица
Погледни внатре

ЗА ПРИНЦИПОТ НА ЗАДОВОЛСТВОТО

За принципот на задоволството e најфилозофското дело на Фројд. Во него тој дава одговор на длабоките прашања за животот и за смртта, за задоволството и за болката. Во ова дело, Фројд оди подалеку од едноставниот принцип на задоволство, развивајќи ја својата теорија на нагони со додавање на смртниот нагон честопати наречен Танатос.

Тој ги опишува луѓето како да се борат помеѓу два спротивни нагони: Ерос, кој дава креативност, хармонија, сексуална врска, репродукција и самоодржување; и Танатос, кој доведува до уништување, повторување, агресија, присила и самоуништување. Ова е едно од делата на Фројд од кое произлегле многу прашања кои се дискутирани од многу филозофи и психоаналитичари од нејзиното појавување во 1920.

500 ден

Шифра: 978-608-201-400-5-1-1-1-1-1-1-1-1-2-1-1 Категории: ,
Број на страници

140

Димензии

12,5 x 20 см

ISBN

978-608-201-403-6

Автор

Сигмунд ФРОЈД

Издавач

Издавачка куќа ЃУРЃА

Мислења

Сè уште нема мислења.

Бидете првиот да даде мислење за “ЗА ПРИНЦИПОТ НА ЗАДОВОЛСТВОТО”