Задна корица
Погледни внатре

ПСИХОЛОГИЈА НА ТОЛПАТА

Психологија на толпата е најпознатата и најчитаната книга на Гистав ле Бон. За него толпата значи организирана општествена структура, во која се формира колективната свест и во која индивидуалноста на поединци потенцијално се губи… Ле Бон е еден од првите кој го истражуваше односот помеѓу толпата и политичките институции, парламентаризам, демократијата и лидери. Тој тешкиот проблем на мнозинството, го објаснува исклучиво на научна основа, занемарувајќи ги разновидните мислења, теории и учења и смета дека само на таков начин може да се открие дел од вистината, особено кога се работи за прашањe кое ги окупира душите.

Број на страници

188

Димензии

12,5 x 20 см

ISBN

978-608-201-370-1

Автор

Гистав ле БОН

Мислења

Сè уште нема мислења.

Бидете првиот да даде мислење за “ПСИХОЛОГИЈА НА ТОЛПАТА”