ДЕЦАТА НА КОМУНИЗМОТ 1 >>> Маглите од Исток

Литерарната занимливост и уверливост ме одведе во нужно неистражени паралелни светови на разузнавачките служби, полициски и дипломатски тајни, ризици и авантури, каприци на моќните, лични и семејни драми и трагедии. Победниците и хероите, суверени јунаци и судии на историјата, литерарно најчесто делуваат неинтересно, извештачено и лажно, за разлика од победените, отстранетите, исклучените, оние кои се малцинство – отфрлени грубо како непријатели на народот, предавници, немирници, колебливци, незадоволни и неистомисленици. Личности кои, кога грмеше, погрешно ја проценија политичката ситуација, односот на силата, заиграа на послабата карта или невнимателно трчаа како прле пред магаре.

 

Миломир МАРИЌ секогаш се обидуваше да го открие она што другите сакаа да го скријат. Упорно обидувајќи се да ги разоткрие заблудите и табуата на југословенскиот комунистички систем, авторот помина речиси една деценија собирајќи скриени и необјавени историски материјали од домашните и странските архиви. Контроверзната книга Децата на комунизмот, која предизвика бурни реакции во тогашната југословенска јавност кон крајот на 1980-тите, е резултат на оваа долгогодишна работа.

„Мариќ ѝ припаѓа на бестрашната генерација што виде во што се претворија нашите убави соништа и идеали!“ – Владимир Дедијер

Децата на комунизмот е приказна за револуционерната авантура, раскажана во еден примерен жанр – акција. Пред нас се појавуваат личностите со своите доблести и мани, победи и порази, уверувања и заблуди, вистини и лаги. Ни ангели, ни ѓаволи. Просто луѓе на кои им се пружила прилика, или сами ја создале, во тешки периоди во историјата да одиграат важна и далекосежна улога.“ – Љубомир Кљакиќ

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДЕЦАТА НА КОМУНИЗМОТ 2 >>> Луѓе на новата доба

Добрица Ќосиќ често ме прекоруваше дека сум ѝ забил нож во грб на неговата генерација.

Живојин Павловиќ напиша инспиративен есеј за мојата политичка порнографија.

Насекаде ме фалеа Данило Киш и Мирко Ковач.

Единствено Милован Данојлиќ ме напаѓаше три дена по ред на француското радио во Париз.

Никој не можеше да поверува дека некој моќен не стои зад мене и дека низ животот ме водат исклучиво лудата глава и чистата љубопитност. Во самоодбрана за случајно да не ме откријат и едноставно да ме тргнат, никогаш не демантирав дека работам за сите можни домашни и странски разузнавачки служби, затоа што таквите сомнежи долго ми беа практично единствената заштита.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДУШАТА НА ДЕТЕТО 1

Основната потреба на детето по раѓањето е потребата за храна. Затоа поголемиот дел од либидото е катхезиран во областа на устата. За време на доењето, де­тето го смируваат со галење, лулање, глупаво бебешко збо­­рување, пеење песнички. Сите овие странични ритуа­­ли помагаат да се намали тензичноста и се поврзуваат со новороденчето во процесот на хранење. Тоа покажува задоволство од цицањето не само на градата, туку и на други предмети кои имитираат гради (цуцла, прст, играчки). Така устата е првата област на организмот која е подредена на детето и која му овозможува огромно задоволство. Според Фројд, сето ова се совпаѓа со „оралната фаза“ од сексуалниот развој.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДУШАТА НА ДЕТЕТО 2

Основната потреба на детето по раѓањето е потребата за храна. Затоа поголемиот дел од либидото е катхезиран во областа на устата. За време на доењето, де­тето го смируваат со галење, лулање, глупаво бебешко збо­­рување, пеење песнички. Сите овие странични ритуа­­ли помагаат да се намали тензичноста и се поврзуваат со новороденчето во процесот на хранење. Тоа покажува задоволство од цицањето не само на градата, туку и на други предмети кои имитираат гради (цуцла, прст, играчки). Така устата е првата област на организмот која е подредена на детето и која му овозможува огромно задоволство. Според Фројд, сето ова се совпаѓа со „оралната фаза“ од сексуалниот развој.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЕВРЕЈСКОТО ПРАШАЊЕ, РАСАТА И ХРИСТИЈАНСТВОТО

Сè што ќе прочитате во оваа книга го напишал или го изговорил Адолф Хитлер за двете теми кои му биле меѓу најомилените: Еврејското прашање и христијанството.
Во првиот дел на книгава се запишани цитати од книгата „Мојата борба“ во кои Хитлер детално ги изнесува своите ставови за еврејското прашање и за расата, односно, расната тео­ри­ја. Првиот дел од книгата, „Биланс“, од печат излезе во 1925 година, а вториот 1926 година под наслов „Националсоцијалистичко движење“.

Во вториот дел на книгава ќе се запознаете со тоа што Хитлер за двете теми го изнел во своите говори одржани на различни места на собири, митинзи и други официјални прилики во периодот од 9 ноември 1921 до 4 мај 1941 година.

Третиот дел им е посветен на неслужбените разговори на Хитлер со неговите најблиски соработници во периодот од 1941 до 1944 година. Во нив, меѓу другото, Хитлер честопати се навраќал на темата за христијанството, односно против христијанството. Белешките од разговорите ги направил Хајнрих Хајм кој присуствувал на дружењето на Хитлер со блиските соработници. Тој му бил помошник на блискиот соработник на Хитлер, Мартин Борман. Подоцна него го заменил Хенри Пикер кој бил доверлив човек на Борман. Сите тие разговори Пикер ги отчукал на машина за пишување, а Мартин Борман со својот потпис ја пот­врдил нивната автентичност. Тие записи прв пат се појавиле во 1951 година. Тогаш и Албет Шпер, еден од најблиските соработници на Хитлер, ја потврдил нивната оригиналност. Инаку, Хитлер во приватно опкружување бил познат по тоа што сакал да „филозофира“ за сè и сешто. Неговите соработници, генералите со часови трпеливо седеле и ги слушале неговите монолози.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЖИВОТОТ НА ПЧЕЛИТЕ

Овде Метерлинк ја изразува својата филозофија за човечката состојба.  Во ова негово најпознато дело нуди брилијантен доказ дека „ниту едно живо суштество, па ни човекот, не го постигнало во центарот на својата сфера она што го постигнала пчелата“. Читателот се соочува со книга која според насловот може да се смета само како типична професионална пчеларска книга. Но, веќе со првите редови сфаќа дека е поинаку, а по понатамошното читање дека е сосема посебна и дека припаѓа на книгите што се читаат низ целиот живот и на кои постојано им се враќаме. Оваа книга е бисер меѓу делата посветени на пчелите и пчеларството, но и врвно книжевно дело. По сто години од нејзиното објавување, научните и практичните сознанија за пчелите многу се променија, но книгата го издржа целиот товар на времето и сè уште е многу актуелна.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЅИДАРИТЕ

Ѕидарите се смета за една од најдобрите книги на оваа тема. Њутон овде ги поставува темелите на масонството во неговите дела за историјата, значењето и филозофијата на занаетот. За разлика од другите дела од ваков тип, овде нема набројување на факти и датуми, туку оваа книга се базира на наративот за да се даде длабок увид во основата на занаетот. Ќе прочитате сѐ за навестувањата и предвидувањата на масонството, за Редот на градителите и за карактерот, верата и филозофијата на масонството и неговото влијание на општеството и државата. Откријте го мистицизмот на масонството и неговото влијание врз случувањата денес.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА НА ЦВЕЌИЊАТА

Интелигенцијата на цвеќињата го претставува страстниот обид на Метерлинк да го популаризира научното знаење за широката публика. Тој тврди дека цвеќињата ја поседуваат моќта на мислата без знаење, капацитет што претставува форма на интелигенција. И навистина можеме да кажеме дека идеите доаѓаат до цвеќињата на ист начин како што доаѓаат кај нас. Цвеќињата наидуваат на истите препреки и на истата лоша волја, ги знаат истите закони, истите разочарувања, истите бавни и тешки триумфи. Се чини дека тие го имаат нашето трпение, нашата истрајност, нашето самољубие, истата убаво дотерана и разновидна интелигенција, речиси истите надежи и истите идеали. Ова е книга за оние кои се возбудени од креативните средби меѓу литературата и науката, како и од актуелните дебати за односот на човештвото со природниот свет.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

Јас во суперлаТИв

Во длабочината на колективното минато се крие вулкан од кој извираат генерации непокорливи жени. Колку долго и да бил заспан, тој активно тлее, спремен да исфрли сѐ што затрупал. Жената е таков вулкан. Оваа книга ќе ти помогне да се воодушевуваш на формите кои духовната магма ги остава зад себе. Да го откопаш фосилот на едно минато. Да еруптираш. Да ја покажеш својата величествена сила. Да изненадиш. Да бидеш примерот од кој останатите ќе учат. Топоним на моќен суперлатив. Ти си сврзниот фрагмент од молекулата на животот.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

Марта

Трогателна приказна за една мајка и за нејзината животна борба. Одеднаш вдовица, претходно од средната класа, Марта Шивичка останува без пари и се впушта во мрачна битка за нејзиниот опстанок и за нејзината мала ќерка. Додека таа аплицира за работа по работа во Варшава , и се кажува дека само мажи ќе бидат ангажирани, бидејќи се татковци и глави на семејства. Но, таа неуморно се бори за достоинствена егзистенција во светот во кој доминираат мажи. Ова е еден од оние романи во кои авторот се чини дека се загрева, бидејќи пишувањето станува сè попривлечно понатаму во приказната. Прочитајте зошто овој роман се смета за феминистичка библија и зошто е едно од најдобрите дела во историјата на полската литература. „Марта“ е брилијантен роман затоа што има моќ да ве трогне и да ве освои. А сите сакаме кога книгите го прават тоа.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

МОЈОТ ПОРЕДОК НА СВЕТОТ

Во Мојот поредок на светот, Адолф Хитлер ги изнел своите мисли за надворешната политика на Германија, за расата и волјата во борбата за моќ, за германските потреби и цели, политичките планови на вториот Рајх, како и за целите на Германија. Напишана е по Мојата борба, а денес овие историски документи ни даваат увид во умот и во намерите на една од најпознатите политички фигури на 20 век. Книгата, исто така, ни го прикажува развојот на идеи кои требаше да ја обликуваат надворешната политика на Хитлер по 1933 година. Ги содржи сите обележја на Хитлер, заедно со застрашувачкото, постојано верување во војна и насилство како средства за да се осигури дека Германија ќе владее со светот

500 ден
Брз преглед
Купете сега