Задна корица
Погледни внатре

ДУШАТА НА ДЕТЕТО 1

Основната потреба на детето по раѓањето е потребата за храна. Затоа поголемиот дел од либидото е катхезиран во областа на устата. За време на доењето, де­тето го смируваат со галење, лулање, глупаво бебешко збо­­рување, пеење песнички. Сите овие странични ритуа­­ли помагаат да се намали тензичноста и се поврзуваат со новороденчето во процесот на хранење. Тоа покажува задоволство од цицањето не само на градата, туку и на други предмети кои имитираат гради (цуцла, прст, играчки). Така устата е првата област на организмот која е подредена на детето и која му овозможува огромно задоволство. Според Фројд, сето ова се совпаѓа со „оралната фаза“ од сексуалниот развој.

 

500 ден

Шифра: ISBN 978-608-201-465-4 Категории: ,
Број на страници

100

Димензии

12,5 x 20 см

ISBN

ISBN 978-608-201-465-4

Автор

Сигмунд ФРОЈД

Мислења

Сè уште нема мислења.

Бидете првиот да даде мислење за “ДУШАТА НА ДЕТЕТО 1”