АФЕРАТА МИС СТОН

Есента 2014 година Дарко Митревски и неговата американска продуцентка го најавија снимањето на неговиот нов филм, посветен на историски настани: грабнувањето на Мис Стон – првата заложничка криза во американската историја. Филмот требаше да биде и првата американско-македонска филмска копродукција… која никогаш не се оствари. Зошто и како, можеби подетално ќе дознаеме во некоја друга прилика. Засега на читателот му нудиме нешто многу повредно: оригиналното сценарио за филмот, со неколку сториборд-скици нацртани од самиот автор.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

БУНТОТ НА АНГЕЛИТЕ

Секоја личност може да ги развие своите позитивни моќи, чие семе се наоѓа во потсвесниот ум. Овие позитивни сили ќе ви овозможат да ги добиете работите што ги сакате и да станете она што би сакале да бидете – покрај она што го имате и веќе сте. Потсвеста постојано работи на изразување на вашите најдлабоки верувања и желби. Таа е верен слуга што обновува, води и инспирира, но за да се извлече максимумот, потребно е големо почитување и верба во себе. Вашиот живот е вашето размислување – и резултат на вашите процеси на размислување. Несомнено, станувате она што го замислувате. Верувањето е мотивирачка сила што ви овозможува да ја постигнете целта. Не сомневајте се дека во верувањето има вистинска магија!

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВЛАДЕЕЊЕ СО СЕБЕСИ

Владеењето со себеси ја подразбира моќта да се постигне најмногу и најдоброто од себе, а искористувањето на оваа моќ, всушност, ја претставува вистинската цел на самоконтролата. Само животот кој се живее со владеење со себеси е вреден за живеење. Човекот е создаден за достигнувања – тоа е целта на неговиот живот. За да ја постигне оваа цел, мора постојано да напредува во владеењето со самиот себе. Оваа книга ќе ве натера да се вратите еден чекор наназад, да размислите за својот живот, да ја разберете моќта на волјата, моќта на самоконтролата и самопочитувањето. Постигнете го најдоброто од себе и инспирирајте ги другите!

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВНАТРЕШНИ КОНФЛИКТИ

Овде Хорнај ги опишува различните типови на личности и на конфликти. Укажува на тоа дека поголемиот број луѓе поминуваат низ различен број конфликти и дека сите употребуваат различни одбранбени механизми во однесувањето и во справувањето со сопствените немири. Така, личноста може во една ситуација да биде питома, а во друга агресивна или повремено да се повлече од светот во тишина и во изолација. Хорнај дава акцент на тоа како личноста одлучува да побара помош кога клучните функции на животот се во опасност. Книга за смирување на внатрешните конфликти и за пронаоѓање на вашиот спокој!

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВОВЕД ВО ПСИХОАНАЛИЗА

Дел од предавањата за вовед во психоанализа кои Фројд ги одржал на различни факултети на Универзитетот во Виена. Никогаш не објавил учебник, па затоа овие предавања се смета дека се најблиску до тоа. Во нив ќе дознаете сѐ за исполнувањето на желбите, несигурностите и критиките, либидото и нарцизмот и за детските соништа.

Ќе се уверите зошто оваа книга го носи епитетот најчитано дело на брилијантниот Фројд.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВОДИЧ ЗА ЗДРАВЈЕ

Ганди вели дека оваа книга не содржи ни збор во којшто тој не верува или што не произлегува од неговото лично искуство. Според него, клучот на здравјето лежи во многу неопходни нешта, а чистиот воздух, чистата вода и здравата храна имаат огромен удел во нашето здравје. Но, како ќе бидеме здрави ако го потрошиме сето здравје што сме го постигнале? Како да не бидеме питачи ако ги потрошиме сите пари што сме ги заработиле? Несомнено е дека мажите и жените не ќе можат никогаш да бидат силни или полни со енергија ако не се придржуваат до законите на здравјето објаснети во оваа книга. Но, кога болестите ќе нè нападнат, следниве поглавја ќе ни покажат како да се бориме.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВОЛШЕБНИОТ АПРИЛ

Во лондонскиот Тајмс се појавува оглас дека еден мал италијански средновековен замок е слободен за изнајмување во април. Четири жени, со различни карактери, се јавуваат на огласот, за да избегаат од тмурниот Лондон и да уживаат на италијанското сонце. Дозволете си убавината на Италија да ве маѓепса читајќи го овој интересен и волшебен роман.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЈА И ИСПИТУВАЊЕ НА НЕВРОЗИ

Сите негови писма, главни доктрини и афоризми ги сместивме во книгата „Уметноста на среќата“. Како ја постигнуваме среќата? Читајќи ја оваа книга, ќе откриете дека среќата е задоволство, дека лажните верувања водат кон болка, дека постојат потребни и непотребни желби и дека среќата не е само за поединецот, туку таа може да се постигне во општество каде што истомислениците се здружуваат и еден со друг се инспирираат да одат во потрага кон среќа. Епикур полека ќе ве води во вашата потрага по среќа, која, пак, е клуч за исполнет и среќен живот.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДЕЦАТА НА КОМУНИЗМОТ 1 >>> Маглите од Исток

Литерарната занимливост и уверливост ме одведе во нужно неистражени паралелни светови на разузнавачките служби, полициски и дипломатски тајни, ризици и авантури, каприци на моќните, лични и семејни драми и трагедии. Победниците и хероите, суверени јунаци и судии на историјата, литерарно најчесто делуваат неинтересно, извештачено и лажно, за разлика од победените, отстранетите, исклучените, оние кои се малцинство – отфрлени грубо како непријатели на народот, предавници, немирници, колебливци, незадоволни и неистомисленици. Личности кои, кога грмеше, погрешно ја проценија политичката ситуација, односот на силата, заиграа на послабата карта или невнимателно трчаа како прле пред магаре.

 

Миломир МАРИЌ секогаш се обидуваше да го открие она што другите сакаа да го скријат. Упорно обидувајќи се да ги разоткрие заблудите и табуата на југословенскиот комунистички систем, авторот помина речиси една деценија собирајќи скриени и необјавени историски материјали од домашните и странските архиви. Контроверзната книга Децата на комунизмот, која предизвика бурни реакции во тогашната југословенска јавност кон крајот на 1980-тите, е резултат на оваа долгогодишна работа.

„Мариќ ѝ припаѓа на бестрашната генерација што виде во што се претворија нашите убави соништа и идеали!“ – Владимир Дедијер

Децата на комунизмот е приказна за револуционерната авантура, раскажана во еден примерен жанр – акција. Пред нас се појавуваат личностите со своите доблести и мани, победи и порази, уверувања и заблуди, вистини и лаги. Ни ангели, ни ѓаволи. Просто луѓе на кои им се пружила прилика, или сами ја создале, во тешки периоди во историјата да одиграат важна и далекосежна улога.“ – Љубомир Кљакиќ

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДЕЦАТА НА КОМУНИЗМОТ 2 >>> Луѓе на новата доба

Добрица Ќосиќ често ме прекоруваше дека сум ѝ забил нож во грб на неговата генерација.

Живојин Павловиќ напиша инспиративен есеј за мојата политичка порнографија.

Насекаде ме фалеа Данило Киш и Мирко Ковач.

Единствено Милован Данојлиќ ме напаѓаше три дена по ред на француското радио во Париз.

Никој не можеше да поверува дека некој моќен не стои зад мене и дека низ животот ме водат исклучиво лудата глава и чистата љубопитност. Во самоодбрана за случајно да не ме откријат и едноставно да ме тргнат, никогаш не демантирав дека работам за сите можни домашни и странски разузнавачки служби, затоа што таквите сомнежи долго ми беа практично единствената заштита.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДУШАТА НА ДЕТЕТО 1

Основната потреба на детето по раѓањето е потребата за храна. Затоа поголемиот дел од либидото е катхезиран во областа на устата. За време на доењето, де­тето го смируваат со галење, лулање, глупаво бебешко збо­­рување, пеење песнички. Сите овие странични ритуа­­ли помагаат да се намали тензичноста и се поврзуваат со новороденчето во процесот на хранење. Тоа покажува задоволство од цицањето не само на градата, туку и на други предмети кои имитираат гради (цуцла, прст, играчки). Така устата е првата област на организмот која е подредена на детето и која му овозможува огромно задоволство. Според Фројд, сето ова се совпаѓа со „оралната фаза“ од сексуалниот развој.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ДУШАТА НА ДЕТЕТО 2

Основната потреба на детето по раѓањето е потребата за храна. Затоа поголемиот дел од либидото е катхезиран во областа на устата. За време на доењето, де­тето го смируваат со галење, лулање, глупаво бебешко збо­­рување, пеење песнички. Сите овие странични ритуа­­ли помагаат да се намали тензичноста и се поврзуваат со новороденчето во процесот на хранење. Тоа покажува задоволство од цицањето не само на градата, туку и на други предмети кои имитираат гради (цуцла, прст, играчки). Така устата е првата област на организмот која е подредена на детето и која му овозможува огромно задоволство. Според Фројд, сето ова се совпаѓа со „оралната фаза“ од сексуалниот развој.

 

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЕВРЕЈСКОТО ПРАШАЊЕ, РАСАТА И ХРИСТИЈАНСТВОТО

Сè што ќе прочитате во оваа книга го напишал или го изговорил Адолф Хитлер за двете теми кои му биле меѓу најомилените: Еврејското прашање и христијанството.
Во првиот дел на книгава се запишани цитати од книгата „Мојата борба“ во кои Хитлер детално ги изнесува своите ставови за еврејското прашање и за расата, односно, расната тео­ри­ја. Првиот дел од книгата, „Биланс“, од печат излезе во 1925 година, а вториот 1926 година под наслов „Националсоцијалистичко движење“.

Во вториот дел на книгава ќе се запознаете со тоа што Хитлер за двете теми го изнел во своите говори одржани на различни места на собири, митинзи и други официјални прилики во периодот од 9 ноември 1921 до 4 мај 1941 година.

Третиот дел им е посветен на неслужбените разговори на Хитлер со неговите најблиски соработници во периодот од 1941 до 1944 година. Во нив, меѓу другото, Хитлер честопати се навраќал на темата за христијанството, односно против христијанството. Белешките од разговорите ги направил Хајнрих Хајм кој присуствувал на дружењето на Хитлер со блиските соработници. Тој му бил помошник на блискиот соработник на Хитлер, Мартин Борман. Подоцна него го заменил Хенри Пикер кој бил доверлив човек на Борман. Сите тие разговори Пикер ги отчукал на машина за пишување, а Мартин Борман со својот потпис ја пот­врдил нивната автентичност. Тие записи прв пат се појавиле во 1951 година. Тогаш и Албет Шпер, еден од најблиските соработници на Хитлер, ја потврдил нивната оригиналност. Инаку, Хитлер во приватно опкружување бил познат по тоа што сакал да „филозофира“ за сè и сешто. Неговите соработници, генералите со часови трпеливо седеле и ги слушале неговите монолози.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЕРАТА НА ГОЛЕМИОТ ПОДЕМ

САД на крајот на Граѓанската војна ќе ја открие состојбата на општеството кое сосем малку наликува на ова денешното. Тогаш била земја без трансконтинентални пруги, без телефони, автомобили, облакодери, хотели во вредност од милион долари, тролејбуси, или илјада други изуми кои денес ги обезбедуваат удобноста и комфорот на она што го нарекуваме американска цивилизација. Преку разговор со бизнисмените од тој период можеме да ја дознаеме неверојатната индустриската приказна на САД за една голема економска трансформација каква што светот дотогаш не видел.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЖИВОТНИ РАДОСТИ

Ова е едно од многуте охрабрувачки списи од Марден. Најинспиративната книга што некогаш ќе ја прочитате. Прв го промовира позитивното размислување, усогласувајќи го секојдневниот живот со можноста да се даде најдоброто од себе. Тој јасно зборува за ставот што е потребен за среќа и ги допира сите важни теми поврзани со живеењето среќен живот и ни покажува начин да ги водиме нашите животи мудро во која било област, од врски до работа. Книгата содржи многу непроценливи делови кои изобилуваат со мудрост што можеме да ги искористиме за да се инспирираме да го живееме нашиот живот најдобро што можеме. Марден е меѓу најдобрите „гуруа“ за среќа и личен успех. Одлична книга за вековната цел на живеење во моментот!

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЖИВОТОТ НА ПЧЕЛИТЕ

Овде Метерлинк ја изразува својата филозофија за човечката состојба.  Во ова негово најпознато дело нуди брилијантен доказ дека „ниту едно живо суштество, па ни човекот, не го постигнало во центарот на својата сфера она што го постигнала пчелата“. Читателот се соочува со книга која според насловот може да се смета само како типична професионална пчеларска книга. Но, веќе со првите редови сфаќа дека е поинаку, а по понатамошното читање дека е сосема посебна и дека припаѓа на книгите што се читаат низ целиот живот и на кои постојано им се враќаме. Оваа книга е бисер меѓу делата посветени на пчелите и пчеларството, но и врвно книжевно дело. По сто години од нејзиното објавување, научните и практичните сознанија за пчелите многу се променија, но книгата го издржа целиот товар на времето и сè уште е многу актуелна.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗА ЗАГОВОРИТЕ

Бидејќи заговорите се со толку опасни последици, како за владетелите така и за обичните луѓе, Макијавели чувствува потреба да проговори за нивната природа, зашто многу повеќе владетели ги загубиле животите и своите држави на овој начин отколку во отворена војна, од причини што бројот на оние на кои им е дадена

можноста да започнат отворена војна против некој владетел е многу мал, додека заговор против него може да организира буквално кој било…

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗА НЕРВОЗНИОТ КАРАКТЕР

Во оваа книга Адлер го прикажува резултатот од неговите проучувања и вели дека карактерните својства, нивниот принципиелен одраз во човековиот живот, според видот насоки за мислење, чувствување, сакање и дејствување се претставуваат како одбранбени механизми на човековата психа, кои поостро се истакнуваат штом некоја личност посака од фазата на несигурност да стигне до исполнување на своите фиктивни основни идеи. Овде Адлер вели дека индивидуалната психологија има значење на соблазнива мамка за душевниот живот, а зборува и за тенденцијата за обезвреднување, свирепост, совест, перверзија и невроза, самообвинување, самоизмачување, каење и за смислата на невротичарот за семеен живот.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗА ПРИНЦИПОТ НА ЗАДОВОЛСТВОТО

За принципот на задоволството e најфилозофското дело на Фројд. Во него тој дава одговор на длабоките прашања за животот и за смртта, за задоволството и за болката. Во ова дело, Фројд оди подалеку од едноставниот принцип на задоволство, развивајќи ја својата теорија на нагони со додавање на смртниот нагон честопати наречен Танатос.

Тој ги опишува луѓето како да се борат помеѓу два спротивни нагони: Ерос, кој дава креативност, хармонија, сексуална врска, репродукција и самоодржување; и Танатос, кој доведува до уништување, повторување, агресија, присила и самоуништување. Ова е едно од делата на Фројд од кое произлегле многу прашања кои се дискутирани од многу филозофи и психоаналитичари од нејзиното појавување во 1920.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗАВИСТ И БЛАГОДАРНОСТ

Ова фасцинантно дело ќе ги ублажи вашите деструктивни емоции, како што се алчноста или зависта, и на тој начин ќе го олесни патот на благодарноста, љубезноста и дарежливоста кон другите луѓе. Благодарноста е тесно поврзана со вербата во доброто и обезбедува справување со фрустрациите. Завидливите луѓе не можат да бидат вистински благодарни и, всушност, во основата на станувањето благодарни лежи надминувањето на зависта – како деструктивна и нарушувачка слика во нашите животи. Градете здрави ментални навики и „облечете“ го светот со убавина.

500 ден
Брз преглед
Купете сега