ВОВЕД ВО ПСИХОАНАЛИЗА

Дел од предавањата за вовед во психоанализа кои Фројд ги одржал на различни факултети на Универзитетот во Виена. Никогаш не објавил учебник, па затоа овие предавања се смета дека се најблиску до тоа. Во нив ќе дознаете сѐ за исполнувањето на желбите, несигурностите и критиките, либидото и нарцизмот и за детските соништа.

Ќе се уверите зошто оваа книга го носи епитетот најчитано дело на брилијантниот Фројд.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ВОЛШЕБНИОТ АПРИЛ

Во лондонскиот Тајмс се појавува оглас дека еден мал италијански средновековен замок е слободен за изнајмување во април. Четири жени, со различни карактери, се јавуваат на огласот, за да избегаат од тмурниот Лондон и да уживаат на италијанското сонце. Дозволете си убавината на Италија да ве маѓепса читајќи го овој интересен и волшебен роман.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЕРАТА НА ГОЛЕМИОТ ПОДЕМ

САД на крајот на Граѓанската војна ќе ја открие состојбата на општеството кое сосем малку наликува на ова денешното. Тогаш била земја без трансконтинентални пруги, без телефони, автомобили, облакодери, хотели во вредност од милион долари, тролејбуси, или илјада други изуми кои денес ги обезбедуваат удобноста и комфорот на она што го нарекуваме американска цивилизација. Преку разговор со бизнисмените од тој период можеме да ја дознаеме неверојатната индустриската приказна на САД за една голема економска трансформација каква што светот дотогаш не видел.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗА ЗАГОВОРИТЕ

Бидејќи заговорите се со толку опасни последици, како за владетелите така и за обичните луѓе, Макијавели чувствува потреба да проговори за нивната природа, зашто многу повеќе владетели ги загубиле животите и своите држави на овој начин отколку во отворена војна, од причини што бројот на оние на кои им е дадена

можноста да започнат отворена војна против некој владетел е многу мал, додека заговор против него може да организира буквално кој било…

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗАДОВОЛСТВОТО

Андреа Сперели живее убав живот, во потрага e по убавина и не ги почитува правилата на моралот и на општеството. Во аристократските кругови во Рим, тој е познат како голем заводник. Но има две жени кои влијаат на неговиот углед: убавата и млада вдовица, Елена, и нежната и чесна Марија. Андреа, во потрага по возбуда, си игра со двете жени, ги врти една против друга и ткае садистичка мрежа од сладострасност и измама. Љубовта и распалените страсти ќе ви го задржат вниманието до последната страница.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗАПИСИ ОД ЗЕН МАЈСТОРИТЕ

Единствени приказни за безвременска мудрост од зен мајсторите. Богати приказни со мечови, тигри, чај, цвеќиња и кучиња, записите од зен мајсторите ја предизвикуваат сечија фантазија и го носат секој читател поблиску до просветлување.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЗБОРОВИ ШТО ГО МЕНУВААТ СВЕТОТ

Претседателот Путин е со најбрз подем на листата од три илјади светски лидери, изгласан како еден од шестемина светски политичари кои луѓето најмногу ги сакаат, а американскиот претседател Џорџ Буш во една прилика за него искрено ќе рече: „Не секогаш ми се допаѓа тоа што го кажува, но тој отворено кажува што мисли и кога нè критикува и затоа му верувам. Кога првпат на средбата во Словенија во 2003 година му погледнав в очи му ја видов душата и сфатив дека тоа е човек на кој може да му се верува.“

Но главното прашање е: Кој е човекот што американскиот хегемонизам го сведе на мултиполарен со повеќе играчи во светот?

Одговорот на ова прашање за најголемиот број луѓе од светот на политиката е: Владимир Путин!

Книгава ги содржи најзначајните делови од повеќе негови обраќања на официјални средби и на прес-конференции што тој ги одржува пред огромен број новинари од целиот свет. Тие средби на новинарите со Путин станаа толку популарни и нив директно ги пренесуваат најголемите светски ТВ станици, а ги следат стотици милиони гледачи.

На околу 450 страници, во книгава се издвоени цитати од тие настапи со кои рускиот претседател Путин застана во редот на најцитираните поранешни и актуелни светски политичари.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ИТАН ФРОМ

Итан Фром работи на својата непродуктивна фарма и се бори да обезбеди основни средства за живот за него и за Зина, неговата сопруга која е со тежок карактер, сомничава и која претерано се грижи за своето здравје. Но кога на фармата ќе дојде веселата братучетка на Зина за да работи како помошничка, Итан станува опседнат со неа и со можностите кои му се отвараат за среќен живот со неа.

500 ден
Брз преглед
Не е на залиха

КАБАЛА – ХАРМОНИЈА НА СПРОТИВНОСТИТЕ

При секој обид да се популаризира една толку суштински мистична творба како кабалата, она на што мора да се обрне внимание е дека „кабала“ е збор со далеку пошироко значење од она што вообичаено се очекува. Тој е еквивалент на терминот „херметички“ кога истиот се користи надвор од вообичаената историска конотација. Голем број научници ја сметаат eврејската кабала за дело со дискутабилна старост и уште посомнителна автентичност. Од тие причини не е паметен обидот да се зборува догматски во врска со нејзиното потекло, во услови на постоење на сомнеж во поглед на нејзината автентичност. Но, воздржувајќи се од овие конкретни прашања, кои со право се однесуваат само на академски полемики, потполно е во доменот на јавната расправа да се земе предвид главната идеја за којашто кабалата секогаш се залага, без оглед на спорните прашања во врска со авторитетот или автентичноста на која било посебна книга или книги.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

КАКО ПЛАЧЕМЕ И СЕ СМЕЕМЕ ЗА ИСТОТО

Значајни и безвременски есеи во кои тој се осврнува на осаменоста, на моќта на имагинацијата, на задоволството од читањето, на важноста на сонот, како и зошто понекогаш и плачеме и се смееме за истите работи. Дознајте зошто имаат толку големо влијание врз француското образование, култура и дипломатија. Дури и поранешниот француски претседател Франсоа Митеран, на официјалниот портрет ја држи токму оваа книга.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

КОШМАРНИ ПРИКАЗНИ

Оваа книга е составена од кратки приказни, кои Блаватскаја ги создала во нејзините посветли моменти и ја покажува како ведра писателка со прекрасна фантазија. Богата е со изненадувачки описи за чудното и за необичното, а само дел од фантастичните приказни во кои ќе уживате се: „Легендата на синиот лотос“, „Нерешена мистерија“, „Маѓепсан живот“.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЛАМБАТА НА СЕЌАВАЊЕТО

Раскин е без сомнение еден од најбрилијантните умови од викторијанската ера и страстен критичар на уметноста. Ги изложува своите сфаќања архитектурата,уметноста, знаењето, литературата и учењето.

Тврди дека античките градби мора да се зачуваат заради нивните длабоки и мистични врски со минатото и заради тоа што пренесуваат една вечна човечка вистина. Книгата изобилува со фантастични идеи, поддржани со целосни аргументи кои ја провоцираат сечија мисла.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ЉУБОВТА НА ПОСЛЕДНИОТ МАГНАТ

Холивуд е опасен, но и неверојатно магичен. Никој не го претставил ова подобро од Фицџералд во „Љубовта на последниот магнат“. Холивудскиот продуцент Стар не само што се труди да најде љубов и успех во еден суров свет, туку се бори и да си го направи животот посреќен. Дали Кејтлин е вистинската за него? Дали нивната романса ќе успее? Додека ја читате, ќе бидете заслепени од сиот гламур и надеж на Холивуд, но и изненадени од лицемерието кое се крие зад нив.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

МАГИЈА И МАЃЕПСНИШТВО

Верувањето во духовни влијанија е толку универзално, особено во нивните малигни влијанија, што нема ниту една човечка раса, нема временски период, нема регион на светот, што се ослободени од него. Големата имитација или карикатура на некоја голема вистина е голема грешка, која, како таква може во секое време да

влијае врз мислењето на човештвото. Без оглед колку се грозни и болни деталите на суеверието, сепак се засновани врз основа на факти или вистини…

500 ден
Брз преглед
Купете сега

МАСОНСКИ ЛЕГЕНДИ

Во една древна легенда зависта, љубомората и горделивоста, претставуваат три глави на пеколниот демон, но тој демон е дух-гениј кај испревртените луѓе, кои го претставуваат тројца предавници. Во суштина масонската филозофија е иста со филозофијата на древната Кабала. Леви е најблескавиот, најоригиналниот и највпечатливиот објаснувач на окултната филозофија на Западот. Дури и два века по неговата смрт сè уште не се појавил никој да ја постави вистината на неговата мантија.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

МОЌТА НА ВИСТИНАТА

Искреноста е суштинска основа на секој силен карактер. Таа е компас на душата, чувар на совеста, пресудно мерило на исправноста. Вистината, пак, е најстарата од сите доблести. Кога еден човек ќе открие една голема вистина на природата, тој го има клучот за разбирање на милион појави; кога ќе зграби една голема вистина на моралот, тој во неа го има клучот за своето духовно пресоздавање.

500 ден
Брз преглед
Купете сега

НАПРАВЕТЕ ГО СВОЈОТ ЖИВОТ РЕМЕК-ДЕЛО

Во кариерата на секое човечко суштество се крие потенцијално ремек-дело или ужасна, искривена мачканица. Кое и да го создадете, ќе биде закачено во галеријата на цивилизацијата. Тоа ќе биде изложено пред светот како отелотворение, доказ за значењето на сечиј живот. Каков човек ќе стане од вас, како ќе ве гледа светот, дали луѓето ќе ви се воодушевуваат и ќе ве почитуваат или ќе ве презираат – сето ова лежи во ваши раце. Без разлика каде ќе ве одвее ветрот, ниту една сила на земјава не може да ве спречи да станете човек со извонреден карактер. Оваа книга ќе ве научи како од вашиот живот да направите вистинско ремек-дело.

500 ден
Брз преглед
Купете сега
Попуст!

ПОЗНАВАЊЕ НА ЧОВЕКОТ – ДЕТЕТО И ОПШТЕСТВОТО

Тајната цел на детското однесување е иста со однесувањето на човекот во подоцнежни години. Поради тоа нашето внимание мора да се сврти кон детството, бидејќи согледавме дека ако сакаме да направиме некоја промена, треба најпрво да го пронајдеме и откриеме неговиот шаблон. Дознајте за детската фантазија, чувството на помала вредност и стремежот за важност и надмоќ, соништата, соживувањето, сугестијата…

700 ден 500 ден
Брз преглед
Купете сега

ПОЗНАВАЊЕ НА ЧОВЕКОТ ОДНОСОТ МЕЃУ ПОЛОВИТЕ

Човекот во исполнувањето на трите основни задачи на животот (љубов, професија и друштво), го покажува и стремежот да биде почитуван и надмоќен. Со тоа започнала поделбата на работата на посебни патеки, кои и денес прават човековата култура да биде одбележана со пресудната надмоќ на мажите која е пресудна врз влијанието на положбата на жената. Зошто по своја волја да одлучуваат за формите на живот и да го одредуваат начинот на животот на жените и какви се нивните предрасуди за ниската вредност на жената?

500 ден
Брз преглед
Купете сега

ПРАВОТО НА МАСОНСКИТЕ ЛОЖИ

Во оваа книга, на читателот му се претставува краток историски преглед на настанокот и развојот на устројството на Големите ложи, и начинот на кој таквите тела се првично организирани, кој ги сочинува нивните службеници и членови и кои се нивните признати права. Сѐ за законодавната, судската и извршната власт на Големата ложа.

500 ден
Брз преглед
Купете сега